Głównym zadaniem chłodziwa jest jak sama nazwa wskazuje obniżenie temperatury. Chodzi tutaj zarówno o narzędzia skrawające jak i obrabiany przedmiot.
Dotyczy to zabiegów takich jak: wiercenie, toczenie, piłowanie, gwintowanie, wytłaczanie czy walcowanie. Chłodzenie nie jest jednak jedynym zadaniem, które ma do wypełnienia specjalistyczna ciecz. Poza obniżeniem temperatury, służy również do smarowania narzędzia. Ma to ogromny wpływ na jego trwałość i odporność na uszkodzenia (sprawdź również: zawory do chłodziwa). Chłodziwo zapewnia również niezbędną ochronę przed korozją.
Jakie mamy rodzaje chłodziw?
Chłodziwa podzielić można na dwa główne rodzaje. Chłodziwo mineralne oraz syntetyczne. Chłodziwa syntetyczne charakteryzują się lepszymi właściwościami użytkowymi. Są jednak bardziej „agresywne” chemicznie. Z kolei preparaty mineralne bez dodatków charakteryzują się słabszymi właściwościami smarnymi w dużych temperaturach oraz naciskach powierzchniowych. Dlatego też stosuje się je częściej do obróbki ręcznej.
Dobre właściwości myjące
Poza trzema wymienionymi wyżej właściwościami chłodziwa (chłodzenie, smarowanie, ochrona przed korozją), ważne jest również spłukiwanie powstających wiórów oraz drobnych opiłków. Ma to szczególne znaczenie podczas obróbki na szlifierkach, kiedy to powstają bardzo drobne wiórki i pozostałości materiału ściernego z tarcz szlifierskich.
Bezpieczeństwo użytkowania
Wybierając odpowiednie chłodziwo, powinniśmy również zwrócić uwagę na jego bezpieczeństwo stosowania. Niektóre chłodziwa mogą źle oddziaływać na skórę pracownika oraz jego oczy i drogi oddechowe. Może się zdarzyć, że dany typ chłodziwa będzie działał bardzo alergennie lub powodował długotrwałe ropienie ran itp. Aby tego uniknąć, powinniśmy wybierać chłodziwa o wysokiej jakości. Powinniśmy unikać chłodziw, które podczas pracy dają rozbić się na bardzo drobne cząsteczki tworząc mgłę, w której przebywać musi pracownik. Ważnym aspektem jest także stabilność cieczy (sposób w jaki się starzeje tracąc swoje właściwości oraz jej wpływ na środowisko i sposób utylizacji). Niskiej jakości chłodziwa mogą również charakteryzować się nieprzyjemnym zapachem. Wybierając nowoczesne chłodziwa znanych producentów, nie musimy obawiać się o szkodliwe działanie na organizm pracownika.