Prowadzenie własnej, niewielkiej restauracji czy baru to cel i marzenie wielu osób. Przeszkodą, która uniemożliwia rozkręcenie własnego biznesu, często okazują się zaporowe ceny zakupu bądź wynajmu odpowiedniej nieruchomości w atrakcyjnej lokalizacji. Sprawdź, jakie argumenty przemawiają za inwestycją w kontener gastronomiczny!
- Smak i jakość serwowanego jedzenia to jedno, konsumenci zwracają uwagę również na klimat lokalu – wystrój, wygodę etc.
- Dobre przygotowanie techniczne sprawia, że kontener gastronomiczny może z powodzeniem funkcjonować całorocznie, niezależnie od miejsca i klimatu. Prowadzenie działalności gastronomicznej w lokalu kontenerowym wymaga m.in. uzyskania zgody sanepidu oraz wcześniejszych ustaleń z urzędem miasta lub gminy co do lokalizacji.
Kontener z zapleczem gastronomiczno-sanitarnym znajdzie sporo biznesowych zastosowań

Takie rozwiązanie pozwala szybko stworzyć atrakcyjny punkt gastronomiczny tam, gdzie standardowy lokal byłby nieopłacalny lub niemożliwy do postawienia. Dzięki swojej mobilności kontener gastronomiczny świetnie sprawdza się jako baza dla modułowych restauracji, sezonowych barów w kurortach czy punktów obsługujących masowe imprezy plenerowe. Atutem jest prosty transport i szybki montaż, które skracają czas rozpoczęcia działalności. Kontenery sprawdzają się również w roli podstawy pod food trucki.
Jak zapewnić warunki do użytkowania kontenera gastronomicznego przez cały rok?

Należy zadbać o odpowiednie wyposażenie i instalacje. Najczęściej stosuje się klimatyzację z funkcją grzania, która zapewnia komfortową temperaturę zarówno latem, jak i zimą – ogromne znaczenie ma również odpowiednia izolacja termiczna, dzięki której ogranicza się straty ciepła i zużycie energii. Funkcjonalne kontenery całoroczne potrzebują również skutecznej wentylacji, szczelnych okien i drzwi oraz sprawnych, niezawodnych instalacji elektrycznych i wodno-kanalizacyjnych. Trwałość i bezpieczeństwo użytkowania podnoszą materiały odporne na warunki atmosferyczne oraz uszkodzenia mechaniczne – np. PCV czy aluminium. Dzięki nim kontener gastronomiczny zachowa estetykę oraz pełnię walorów użytkowych przez wiele lat. Nawet przy intensywnej pracy.
Nowoczesne, dobrze wyposażone kontenery dostosowuje się pod konkretne zapotrzebowanie

Modułowa konstrukcja umożliwia łatwe dopasowanie przestrzeni do wymogów inwestora, lokalizacji czy charakteru lokalu. Dzięki temu można nie tylko dostosować układ wnętrza do wymagań lokalizacji, ale także w przyszłości rozbudować obiekt lub przenieść go w inne miejsce. Projektując kontenery, specjaliści uwzględniają specyfikę planowanej działalności oraz otoczenia – to czynniki decydujące o optymalnym rozmieszczeniu instalacji, konfiguracji zaplecza czy wyborze elewacji. W branży gastronomicznej ważną rolę odgrywają aspekty wizualne. Szeroka paleta kolorów, przeszklenia czy elementy reklamowe to tylko niektóre z dostępnych opcji personalizacji. Dzięki nim kontener gastronomiczny staje się nie tylko funkcjonalnym miejscem pracy, ale również narzędziem budowania rozpoznawalnej marki i przyciągania klientów.

 
		 
			